×

English Language Quiz 14th August 2018

image 2018-08-14 06:40:23
English Language Quiz 14th August 2018

Direction (1-5): There are two different sentences with a blank space in each question. Choose the word from the given options which fits into both the blanks appropriately without altering their meanings.
 
Q1. (I) Many formations are divided into separate strata, as though the process of ________________ had been periodically interrupted.
(II) The appearance greatly improved, and the _________________ in seven years after thinning showed 160 per cent.
(a) accretion
(b) stock
(c) expansion
(d) achievement
(e) profit
 
 
S1. Ans. (a)

Sol. Accretion means growth or increase by the gradual accumulation of additional layers or matter.

 

 

Q2. (I) It has too great a tendency to harden the muscles; a swimmer's should be soft and _______________.

 

 

(II) The repetition of these flexions will soon render the legs supple, ________________ and independent of the thighs.

 

(a) floatable
(b) whimsical
(c) steady
(d) pliable
(e) playful
 
S2. Ans. (d)
Sol.

 
Q3. (I) They are also privileged to coin money, and to purchase lands subject to the ______________ rights of the sovereign.
(II) The ______________ aristocracy, with its land-holdings, was more secure.
(a) gross
(b) insensible
(c) oblivious
(d) private
(e) feudal
 
S3. Ans. (e)
Sol. Feudal means absurdly outdated or old-fashioned.

 
Q4. (I) They are mostly in the form of ________________ and command, as was only likely, since they were intended for the guidance of conduct.
(II) He was determined that the son should do better than himself, being willing to furnish the ______________, if not the example.
(a) truth
(b) precept
(c) moral
(d) request
(e) ideology
 
S4. Ans. (b)
Sol. Precept means a general rule intended to regulate behaviour or thought.

 
Q5. (I) He is simple-minded, learned, tolerant, and the quintessence of __________.
(II) There was a good deal of ___________ and pleasantry in his conversation.
(a) bonhomie
(b) sensitivity
(c) responsiveness
(d) smartness
(e) technique
 
S5. Ans. (a)
Sol. Bonhomie means cheerful friendliness; geniality.

 
Direction (6-10): Which of the following set of phrases (a), (b), (c) and (d) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., "No correction required" as the answer.
 
Q6. Australia could take on a seat of the powerful UN Human Rights Council following France's withdrawal from the process, according to Foreign Minister Julie Bishop.
(a) may take a seat in the powerful, in the process
(b) will take a seat on the powerful, from the process
(c) must be taking a seat on the powerful, at the process
(d) should take seats at the powerful, with the process
(e) No correction required
 
S6. Ans. (b)
Sol. “will take a seat on the powerful, from the process” is the correct set of phrases to make the sentence grammatically correct.

 
Q7. The India-China standoff at the Bhutan-China-India tri-junction highlights the imperative to be sensitive to mutual concerns and shed recrimination.
(a) stand at, sensitive on mutual concerns
(b) standoff on, sensitive over mutual concern
(c) stands on, sensitive over mutual concerns
(d) standing at, sensitive of mutual concern
(e) No correction required
 
S7. Ans. (e)
Sol. The given sentence is grammatically correct. Standoff means a deadlock between two equally matched opponents in a dispute or conflict.

 
Q8. The rapid spread of Chinese influence in and around South Asia had now gained traction by its One Belt One Road connective initiative.
(a) have now gained, connective initiative
(b) is now gaining, connecting initiative
(c) has now gained, connectivity initiative
(d) are gaining now, connected initiative
(e) No correction required
 
S8. Ans. (c)
Sol. “has now gained, connectivity initiative” is the correct set of phrases to make the sentence grammatically correct. It is to be noted that the sentence is in Present Tense and in Passive form.
 
Q9. To provide gain employment opportunities is essential in enabling people for improving their standard of living.
(a) Providing gained, to enable people in improving
(b) To provide gaining, enabling people at improving
(c) To provide gainful, for enabled people to improve
(d) Providing gainful, for enabling people to improve
(e) No correction required
 
S9. Ans. (d)
Sol. “Providing gainful, for enabling people to improve” is the correct set of phrases to make the sentence grammatically correct.

 
Q10. According to Census 2011, the average growth rate of the economy was 7.7 per cent per annum, when it was only 1.8 per cent for employment.
(a) average economy growth, while it was around
(b) average growth rate for economy, when it is only
(c) growth rate of the economy, when it is only
(d) average growing rate of the economy, while it is only
(e) No correction required
 
S10. Ans. (e)
Sol. The sentence is grammatically correct. Since the sentence talks about the Past event, “when it was only” is the correct phrase to comply the sentence structure.