×

Numerical Ability for SBI Clerk 7th March 2018

image 2018-03-07 08:35:14
Numerical Ability for SBI Clerk 7th March 2018

1. Population of a city is 8 lakh. If the annual birth rate and death rates of the city are 6.3% and 1.8% respectively then what will be the population of city after two years ?
(a) 873620
(b) 864860
(c) 858640
(d) 886410
(e) 897580

2. A man purchased two cycles for Rs. 10000, He sold the first cycle at 18% profit and second cycle at 10% loss. In the whole process he gained Rs. 36. What is the cost price of two cycles ?
(a) 3900,6160
(b) 3800,6200
(c) 3700,6300
(d) 3600,6400
(e) None of these

3. Two men and 5 women earn Rs.4250 in 17 days. If 7 men and 8 women earn Rs.6281 in 11 days then in how many days 6 men and 9 women will earn Rs. 8928 ?
(a) 12 days
(b) 14 days
(c) 16 days
(d) 18 days
(e) None of these

4. A train covered a certain distance at uniform speed. If the train would have been 12 km/hr. faster, it would have taken 15 hrs. less and if the train were slower by 12 km/hr. it would have taken 25 hours more. What is the length of the journey?
(a) 2400 km
(b) 2700 km
(c) 3000 km
(d) 3200 km
(e) 3600 km

5. An article was sold for certain price and there was a gain of 50%. If it would have been sold for Rs.80 Less, there would be neither gain nor loss. Find the C.P.?
(a) 100
(b) 130
(c) 160
(d) 150
(e) Can’t be determined

6. A man is walking around a rectangular park at a speed of 7 km/h. and completes one round in 20 minute. What is the perimeter of the park?
(a) 110 m
(b) 140 m
(c) 2.33 m
(d) 1.35 m
(e) None of these

7. In how may ways 'RECEPTION' can be written so that vowel and consonant come alternately?
(a) 120
(b) 60
(c) 420
(d) 1400
(e) 2880

8. A started a business with a sum of `14000. After 4 months, B entered with an amount of Rs 12000 and A added another 2,000 in the business. After 6 months, C entered with Rs.20000 and 'B' withdrew ` 2000 from the business. What will be C's share of profit out of a total profit of Rs 94000 at the end of 2 years.
(a) 37600
(b) 20400
(c) 36000
(d) 18000
(e) 26000

9. The product of ages of Harshit and Haritika is 240. If Hritika would have been twice her age she will be 4 years elder to Harshit. What is Haritika's age now?
(a) 16 years
(b) 20 years
(c) 12 years
(d) 10 years
(e) 15 years

10. Taps A, B and C are connected to a water tank and the rate of flow of water from them is 42 liter/hr, 56 liter/hr and 48 liter/hr respectively. If tap A and B are filling the tank and C is emptying it and the tank gets filled in 16 hrs. What is the capacity of the tank?
(a) 150 liter
(b) 960 liter
(c) 800 liter
(d) 1200 liter
(e) 500 liter

1. (a) 873620
Net Population Increase = 6.3-1.8 = 4.5%
Required Population = 800000*1.045*1.045 = 873620

Alternate :-
Net Population Increase = 6.3-1.8 = 4.5%
100----(after 1year)-->104.5 ---> (after 2 year)-->(109.2025)
Now, Unitary method:-
100 ------------becomes---> 109.2025
8,00,000 will become = 109.2025*800000/100 = 873620
More easy as calculation becomes easier :)

2. (c) 3700,6300
Let CP of first and second be x and y respectively.
ATQ:-
x+y = 10000…(ii)
18x/100 – 10y/100 = 36
18x-10y = 3600…(ii)
Solving we get,
x= 3700 and y = 6300

3. (c) 16 days.
2M+5W = 4250/17 = 250/day
7M+8W = 6281/11 = 571/day
Solving, we get M= 45/day, and W = 32/day
Therefore, 6M+9W= 270+288 = 558/day.
In X days they earned 8928.
Therefore, 558*X = 8928
X= 8928/558 = 16 days.

4. (e) 3600 km
Let the speed be X km and actual Time taken = Y hrs.
Distance = XY km
ATQ:-
XY = (X+12)(Y-15).
== > 12Y-15X = 180 or 4Y-5X = 60.
Also, XY = (X-12)(Y+25)== > 25X-12Y = 300
Solving both we get,
X= 48 and Y = 75
Hence, Distance = XY = 48*75 = 3600

5. (c) Rs. 160
Let CP be X, Profit = 50%
SP = 1.5X
1.5X-80 = X
0.5X = 80 or X = 160

6. (e) None of these (2.33 km)
Perimeter = Distance Travelled
== > Distance travelled = Speedx Time = 7x20/60 = 2.33 km

7. (e) 2880
5consonant + 4 vowel = > 5!*4! = 120*24 = 2880

8. (c) 36000
Share of Profit = Amt invested * time
A= 14000x4+ 16000x20 = 376000
B= 12000x2+ 10000x18 = 204000
C= 20000x18 = 360000
Ratio of share = 376:204:360
C’s Share = 94000x360/940 = 36000.

9. (c) 12 years
Let Haritika and harshit age be x and y respectively
xy= 240
2x-4 =y
X(2x-4) = 240
2x^2- 4x-240 = 0
Solving we get x= 12,-20
Hence, Haritika’s age = 12 years.

10. (c) 800 liter
Efficiencies of A , B and C are given
Together they have efficiency = A+B-C= 42+56-48 = 50 liter/hr
Time = 16 hrs
Capacity = 16x50 = 800 liter